708765.jpg

Sainpas kuvan tähän alkuun. Otsikko on Outsiderin jostain seikkailuromanista, jossa oli aina sama auringonlaskukuva, mutta milloin se oli Tyyni valtameri, milloin Intian. Edustan saari on Iso-Kraaseli. Kraaseli on harmaahylje, gråsjäl. Kaikkea sitä meloessa oppii, kun kuuntelee viisaampiaan.

Sun really sets here. It went below the horizon at 00:00. The island in the picture is Kraaseli, which is phonetic form swedish word gåsjäl, which is grayseal in english. 

Day 9 53 km 917 togo
N 64 05,214
E 23 30,770
+++

Kolme plussaa, merikorttikirja G on melottu, tuli matkan pisin eteneminen ja kolmanneksi tapasin kaverin, joka meloi Sinivalkonauhan 2001, hänkin aloitti Torniosta. Harmi, etten pannut nimeä talteen, saati ottanut kuvaa. Kaikki ei aina tule mieleen. Olen Käräjäsaaressa, täältä näkyy Lohtajan Vattajanniemi, aamun eka urakka. Mulla on tullut sellainen käytäntö, että pidän tauot aina niemenkärjen ohitettuani. Siinä on mielestäni pari etua. Jos niemen kierto on raskas, niin mieluummin pinnistää ennen taukoa kuin että väsyttäisi itsensä heti setin alussa. Toinen etu on, että syödessä voi tarkkailla tulevan selän keliä. Hauskaa, kun nyt illalla oli saaristoa. Voin vain kuvitella, kuinka paha paikka Kalajoen edustan kierto on, kun tuulee pahasti. Nyt se meni heposti.

On vähän puhki olo, pitää laittaa ruokaa ja mennä nukkumaan. Huomenna saa väistellä kranaatteja. Tuli mieleen, että kanootti on näillä vesillä sen verran kummajainen, etä moku voi luulla maalialukseksi. Aurinko laski juuri horisontin taa. Kello näyttää 0:00.