815558.jpg

Viimeinen selkä takana. - Last open water behind!
36 days, 1350 kilometers, average speed 5,8 km/h & in miles 838 miles, average speed: 3,6 mph.
Slowest day average 3.0 mph, best day distance 36 miles on 3.7 average speed.
Fastest 3.7 miles 4.4 mph. slowest 3.7 miles 2.6 mph.

878787.jpg


Day 33 50 km nothing to go!
N 60 18,561
E 25 35,456

Toukokuun Virojoki - Emäsalo -melonta ja loppukesän Tornio - Emäsalo -melontojen reitit kohtasivat 10.8. klo 20:30.

Auli-enkeli oli tullut melomaan Emäsalosta ja jätti minulle autonsa ja pullon kuohuviiniä kotiin vietäväksi. Pakkasin kamat autoon ja nostin kanootin katolle ja ei kun kotiin. Ilman muuta olo oli muikea ja monta matkan varrella tullutta ajatusta voi nyt panna julki, kun melominen on melottu.

Missään vaiheessa ei tullut mieleen, että en selviydy tästä, mutta koko ajan oli pelko, että jokin menee niin pieleen, että homma jää kesken. Monia paikkoja oli, joiden jälkeen ajattelin, että tätä pätkää ei ole pakko ikinä meloa. Toisaalta oli paikkoja, joihin haluan palata uudelleen. Kyllä tämä oli melontasuoritus eikä mikään meriretki. Kiitos Jim Danielsonille hauskasta ajatuksesta perustaa Blå-Gula band - Ruotsin rannikko kanootilla. Ilman tätä esikuvaa, ei olisi Sinivalkonauhaa ja tuskin olisin saanut päähäni muuten vaan pusertaa rannikko avokanootilla.

Meloin matkan tavallaan kaksijakoisesti: ensin koematka Virojoelta Helsinkiin. Silloin aika loppui kesken ja Helsingin sijaan loppupisteeksi tuli Emäsalon pohjoiskärki. Toinen legi lähti sitten Torniosta kohti Porvoota. Eka legi oli Tornio - Uusikaarlepyy, siellä piti keskeyttää ja mennä ystävän häihin Keski-Pohjanmaalle. Seuraava paussi tuli Rauman kohdalla. Ennuste lupasi kovaa vastatuulta useaksi päiväksi ja silloin hyppäsin bussiin ja tulin pariksi päiväksi töihin Näin sain mahdollisuuden meloa heinäkuun loppuun, muuten olisi pitänyt tulla perjantaiksi töihin. Raumalta tulin yhtä putkea Inkooseen, sisareni saarimökille. Sitten olikin jo työviikko edessä ja pääsin vasta seuraavana lauantaina jatkamaan matkaa. Viikonloppuna meloin Helsinkiin. Ja sitten taas viikko töissä ja koska perjantaina oli aivan upea keli, lähdin aamusta lipittelemään kohti Porvoota ja emäsaloa.

Vähän tilastoja:

Matkapäiviä tuli aloitus- ja lopetuspäivät mukaanlukien 36.

Melottuja kilometrejä kirjaantui gps:n muistiin 1 335 km, muutama pätkä jäi kirjautumatta, jotan matkan voi pyöristää 1350  kilometriin. Etukäteisarvio oli 1400.

Melonta-aikaa tuli 230 tuntia. Vain yhtenä päivänä en edennyt lainkaan, joten keskimäärin isuin kanootissa 6,5 tuntia päivässä.

Reissun keskinopeudeksi tuli 5,8 km/t

Paras päivä oli 11.7. Vaasan saaristossa 58 km keskinopeus 6 km/t sitä seurasikin reissun huonoin päivä, keskinopeus 4,9 km/t.

Gps kirjasi matkaa ylös kolmen kilometrin pätkissä, idea oli muistuttaa minua juomaan noin joka puoles tunti.
Hitain 3-kilomerinen oli 4,2 km/t  ja nopein 3-kilometrinen 7,2 km/t, tällöin puhalsi 11-13 m/s takaa ja olin Tammisaaren saariston suojassa. Itseasiassa tuolla pätkällä tuli 6 kilsan keskinopeudeksi tuo 7,2.

Yleensä illan viimeiset kilometrit eivät olleet päivän hitaimpia. Illalla keli parani melkein aina ja se nosti nopeutta.
Aallokko hidasti menoa, oli sen suunta mikä tahansa. Vähiten haittaa oli sivuaallokosta.

Lähtiessä painoin n. 87 kg. 10 kiloa jäi matkalle.

815549.jpg

Ja puhtaista vesistä: Sipoon selällä lillu siniulevän seassa tällainen kapine. En haluaisi törmätä moiseen vesiskootterilla.
About clean waters: urban scenery east from Helsinki.